# TRAINING COURSE ANNOUNCEMENT



**CMEMS BS TRAINING WORKSHOP** 

Place: NIMRD "Grigore Antipa" Constanta, Romania [26-27June 2019]

The Black Sea CMEMS Training Workshop will take place on 26-27 June 2019 in Constanța (Romania), hosted by the National Institute for Marine Research and Development "Grigore Antipa" (300 Mamaia Blvd.).

The **general objectives** of the CMEMS training workshop are:

- To increase the knowledge of users about the EU Copernicus Programme and the CMEMS capacity (products portfolio releases, new services, opportunities...).
- To listen to users/potential users' expectations
- To facilitate the acquisition and improvement of skills and competencies of users and potential users linked by a common region, by common needs or common domain of interests
- To ensure the adaptation of the service by collecting direct feedbacks and requirements

### Background:

Mercator Ocean pays particular attention to users and potential users by organizing regular CMEMS training workshops. The Copernicus Marine Service supports all maritime regions in their activities ranging from harbor management, aquaculture to water quality monitoring in the frame of national and European policies, to name a few. It is a user-driven core service listening to its user requirements to finally provide with a fit for purpose portfolio to all maritime areas and sectors.

### CMEMS BS TRAINING WORKSHOP AGENDA

# Wednesday, June 26th - Plenary session (2h30) + Practical sessions (3h30)

Time	Duration	Presentation	Speaker
8h30-9h00	Welcome coffee		
9h00-9h30	30min	CMEMS Introduction + use cases	
9h30-10h00	30min	CMEMS Service Desk Introduction	
10h00-10h30	30min	BS model products	
10h30-11h00	Coffee break		
11h00-11h30	30min	Ocean Colour products	
11h30-12h00	30min	Sea Level	
12h00-13h30	Lunch		
13h30-15h30	120min	<ul> <li>3 Practical Sessions by Service Desk CMEMS</li> <li>Jupyter Notebook intro (45')</li> <li>How to register and browse in the catalogue (45')</li> <li>How to extract, visualize and download data (45')</li> </ul>	
15h30-16h00	Coffee break		
16h00-17h30	90min	Practical Session #1 Room 1 : Sea Level - Room 2 : Ocean Colour	
17h30	End		
18h00-20h00	Ice Breaker		

# Thursday, June 27th - Morning - Practical sessions (3h)

Time	Session		
8h30-9h00	Welcome coffee		
9h00-10h30	Practical Session #2 Room 1 : BS Model - Room 2 : Sea Level		
10h30-12h00	Practical Session #3 Room 1 : Ocean Colour – Room 2 : BS Model		
12h	End		

## Pre-requirements to the applicants:

General knowledge of biological, physical or chemical oceanography. Experience with computer and oceanographic data processing will be an advantage.

## How to apply:

Please, find relating informations on <a href="http://marine.copernicus.eu/copernicus-marine-service-training-workshop-for-the-black-sea-region/">http://marine.copernicus.eu/copernicus-marine-service-training-workshop-for-the-black-sea-region/</a>

you can use the link for the registration <a href="https://marinecopernicus.typeform.com/to/uVm8Z5">https://marinecopernicus.typeform.com/to/uVm8Z5</a> and the link for the survey: <a href="https://marinecopernicus.typeform.com/to/dl30ps">https://marinecopernicus.typeform.com/to/dl30ps</a>

### Financial conditions:

The training is free of charge. Trainees should cover their own travel and accommodation expenses.

**Local organizers:** Dr. Mariana Golumbeanu (<u>golumbeanum@gmail.com</u>), Dr. Razvan Mateescu (<u>razvan doru@yahoo.com</u>)

Important dates:

Dead-line for Application: 31 May 2019
Notification of Successful candidates: 7 June 2019
Course dates: 26-27 June 2019